Vroeger werden door plaatselijke verenigingen EHBO cursussen gedaan. Nuttige en soms noodzakelijke trainingen. Vandaag de dag hebben we meerdere vormen van training. We kennen onder andere BHV de bedrijfshulpverlening.
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV’ers aan te wijzen. Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening of het aantal BHV’ers moet men wel rekening houden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die er spelen.
De directeur/eigenaar van een bedrijf mag zelf ook als BHV’er optreden. Wel is het van belang dat iemand anders de taken over kan nemen als de directeur afwezig is.
Opleiding en uitrusting
Als het bedrijf BHV’ers aanstelt, moet ervoor gezorgd worden dat zij beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken goed uit te voeren. Bedrijven moeten naast het nemen van maatregelen ook contacten onderhouden met de betrokken externe hulpverleningsorganisaties wanneer er zich een ongeval voordoet.
BHV verplicht voor alle bedrijven?
De BHV verplichting geldt voor iedere werkgever. Het begrip werkgever is in dit geval zeer breed. Het gaat om de persoon die gezag heeft in de organisatie. Daarom geldt de BHV verplichting ook voor organisaties waar de ‘werkgever’ gezag heeft over bijvoorbeeld klanten, bezoekers, patiënten of bewoners.
Heb je een eenmanszaak? Alleen als je écht helemaal alleen werkt, vervalt de BHV-verplichting.
Heb je echter af en toe mensen over de vloer zoals bezoekers, vakantiehulpen, uitzendkrachten of klanten, dan is BHV verplicht.
Hoeveel BHV’ers en welke opleiding is nodig?
Een algemene BHV opleiding kan voldoende zijn. Een verplichte RI&E verschaft duidelijkheid. RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie.
Zowel voor de BHV training als voor de verplichte RI&E kun je bij het Euro Transport College terecht.