De kennis die je opdoet tijdens een reanimatie training is niet alleen uitermate waardevol in het dagelijks leven, je kunt de training ook gebruiken voor het aanvullen van jouw code 95 diploma. Het is niet per se verplicht om een reanimatie training te volgen of een reanimatie diploma te hebben als beroepschauffeur. Echter is het wel handig om een reanimatie cursus, EHBO-cursus of BHV-cursus succesvol te hebben afgerond omdat je de trainingsuren kunt gebruiken in plaats van de benodigde rijoptimalisatie uren. Als je een reanimatie diploma neemt als aanvulling van de rij technische training worden de uren in mindering gebracht op je E-learning.
Wat leer je tijdens een reanimatie training?
Tijdens een reanimatie training leer je hoe je iemand op de juiste manier handmatig kunt reanimeren en beademen wanneer deze persoon onwel is geworden. Ook leer je hoe een AED te gebruiken. Je leert onder andere hoe je kunt herkennen of een persoon het bewustzijn heeft verloren en geen hartslag meer heeft. De technieken die je leert tijdens een reanimatie training beoefen je tijdens de les op een reanimatie pop. Deze gezondheidscursus moet iedere twee jaar herhaald worden om jouw kennis niet te laten verwateren.
Wat leer je tijdens een EHBO-cursus?
Krijg je naast een reanimatie training ook een EHBO-cursus? Dan ben je hierna in staat brandwonden, bloedingen, kneuzingen, botbreuken en andere kleine kwetsuren te behandelen. Je leert tijdens een EHBO-cursus hoe je op de juiste manier een alarmeringsprocedure moet toepassen wanneer je wordt geconfronteerd met een noodgeval of ongeluk. Je leert hoe je eerste hulp moet verlenen bij een ongeval om zo de schade en gevolgen te beperken. Naast het behandelen van kwetsuren, leer je hoe je een brand moet blussen en hoe je jezelf en andere in veiligheid kunt brengen. Een EHBO-diploma kun je ook inzetten om aan de vereiste trainingsuren voor een code 95 beroepschauffeur te behalen. De EHBO-cursus heeft code U21-1 en is een aanvulling op je code 95 certificaat. De U21-1 is een nascholing van 7 uur en wordt verrekend met de 35 uur die je in totaal moet volgen ter nascholing van je code 95 examen. Als je bent geslaagd voor de U21-1 cursus ontvang je een certificaat van het CBR.
Mag je reanimeren zonder diploma?
De vraag: mag je reanimeren zonder diploma? Wordt vaak gesteld. In Nederland wordt het aangemoedigd om iedereen te helpen, ongeacht of je beschikt over een EHBO-diploma of niet. Waarschijnlijk heb je ooit wel eens geleerd wat de de basisreanimatie regels zijn. Deze kun je dus makkelijk toepassen en kunnen daarbij ook nog levens redden. Mocht je helemaal niet getraind zijn, probeer dan alleen de borstcompressies uit te voeren.
Verschil tussen BHV en EHBO
Het verschil tussen een bedrijfshulpverlener (BHV) en een EHBO-er is dat je als bedrijfshulpverlener vooral bezig bent met ongelukken voorkomen terwijl een EHBO-er vooral wordt ingezet wanneer er al een incident is geweest. Als bedrijfshulpverlener ben je verantwoordelijk op het moment dat er een ongeluk gebeurt en moet je al jouw collega’s ook de EHBO-ers aansturen. Als bedrijfshulpverlener heb je een basis EHBO-cursus gehad. Daarnaast leer je als bedrijfshulpverlener ook brandpreventie en ontruimen. Dit zijn zaken die je tijdens een reanimatie cursus of een EHBO-cursus niet geleerd krijgt. Wil je meer weten over andere waardevolle opleidingen die je kunt volgen als bedrijfschauffeur? Lees dan hier welke rijopleidingen Eurotransport College aanbiedt.