De heftruck is niet meer weg te denken uit het logistieke proces. Voor zowat iedere klus is er wel een aanpassing mogelijk.
Voor de verschillende doeleinden zijn er ook onderscheidenlijke heftrucks.
Geen klus is te gek of het kan wel met een heftruck geregeld worden. De heftruck is volgens de arbeidsomstandigheden regelingen een arbeidsmiddel voor het heffen van goederen.
In het verleden werden ook werkbakken en platformen gebruikt welke met de lepels opgepakt worden. Door middel van pennen werden deze al of niet geborgd aan de vorken. Deze werkbakken mogen niet meer sinds dit jaar gebruikt worden om personen te vervoeren.
Het is alleen nog maar toegestaan als de werkbak voorzien is van een samenbouwverklaring. Er kunnen technisch geen samenbouwverklaringen worden afgegeven voor werkbakken. Het vreemde is dat deze werkbakken wel nog steeds gekeurd worden en daarmee een veiligheidscertificaat krijgen. Echter is dit voor de veiligheid van de persoon in de bak, maar niet voor de arbeidsomstandigheden regelgeving daar deze alleen maar toestaat dat een dergelijke bak vast verbonden is met het voertuig.
Vergeten wordt wel eens dat de heftruck en arbeidsmiddel is waar je een certificaat voor nodig hebt. Ook als je maar één keer per jaar of sporadisch met zo’n machine werkt. Zo’n heftruckcertificaat dient geregeld te worden vernieuwd. Vernieuwing moet minimaal iedere 5 jaar. De opleiding “Veilig werken met een heftruck” als initiële opleiding kan bij ons ook als training voor de code 95 gelden. De herhaling voor het heftruckcertificaat valt niet onder de code 95.
Ben dus voorbereid en zorg er voor dat de bedienaar van een heftruck ook een goede training en instructie heeft en heftruck certificaat Limburg heeft. De Arbo-wetgeving is toch heel duidelijk in wat moet. Ieder mobiel arbeidsmiddel, dat is iedere heftruck, reachtruck, en/of EPT mogen alleen bediend worden door iemand die kundig is.