Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar er zijn wekelijks 300 mensen in Nederland die een hartstilstand krijgen. Dit kan zomaar gebeuren, bijvoorbeeld wanneer je aan het hardlopen bent, aan het werk bent of je gewoon thuis op de bank zit. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt is hij/zij in acuut levensgevaar, daarom is het van belang dat je weet hoe je moet reanimeren wanneer dit voorkomt. Door adequaat te reageren kunnen er mensenlevens gered worden.
Wanneer hartmassage?
Het is belangrijk dat je adequaat reageert wanneer iemand problemen heeft met zijn/haar hart. Volg bijvoorbeeld een EHBO cursus, zodat je weet wat je in deze situatie moet doen. Je moet beginnen een hartmassage wanneer iemand plots in elkaar zakt, en daarbij buiten bewustzijn raakt, niet meer reageert of niet meer ademt. Het is van belang dat er snel wordt ingegrepen. Hierdoor wordt allereerst de overlevingskans verhoogd. Daarnaast is de kans op blijvend letsel ook kleiner, dat kan ontstaan door zuurstoftekort in de hersenen.
Waaruit bestaat een hartmassage?
Een goede reanimatie bestaat uit een hart massage en mond-op-mondbeademing. Mocht je niet getraind zijn om een mond-op-mondbeademing te geven, dan kun je de hart massage starten zonder beademing. Door te beginnen met de hartmassage zorg je ervoor dat er bloed blijft stromen naar de hersenen en het hart. De eerste twee minuten na een hartstilstand beschikt het hart nog over de nodige zuurstof. Hierdoor kan enkel een hart massage voldoende zijn.
Hoe ziet de reanimatie er uit?
Voor het reanimeren is er een vast reanimatie protocol. Door deze stappen op te volgen verhoog je de overlevingskans van de persoon met een hartstilstand. Wij vertellen je precies wat je moet doen om de reanimatie zo goed mogelijk te laten verlopen.
Breng het slachtoffer in veiligheid
Allereerst is het belangrijk om goed te kijken of je het slachtoffer veilig kunt benaderen. Brengt het slachtoffer, waar nodig, naar een andere plek die wel veilig is.
Controleer bewustzijn
Wanneer je zeker weet dat de persoon op een veilige plek ligt, controleer je het bewustzijn van het slachtoffer. Dit kun je doen door voorzichtig aan de schouder te schudden en te vragen of het gaat. Wanneer je geen reactie krijgt van het slachtoffer is het belangrijk dat jij in de buurt van hem/haar blijft.
Bel 112
Wanneer je dus geen reactie krijgt van het slachtoffer, is het belangrijk dat je 112 belt. Is er nog iemand in de buurt, dan kun je deze persoon laten bellen. Zo kun jij aan de slag gaan met het reanimeren van het slachtoffer. Leg de telefoon op de luidspreker naast het hoofd van het slachtoffer. Zo kan de medewerker van de meldkamer instructies geven tijdens het reanimatie protocol.
Controleer de ademhaling
Controleer vervolgens de ademhaling van het slachtoffer. Dit doe je door twee vingers op het voorhoofd te plaatsen en het hoofd voorzichtig naar achter te kantelen. Hiermee zorg je dat de luchtwegen worden geopend, waardoor de luchttoevoer verbeterd wordt. Til de kin met twee vingertoppen van de andere hand op. Kijk en luister maximaal 10 seconden of er ademhaling is. Heeft het slachtoffer geen normale ademhaling? Haal dan een AED als deze binnen handbereik is.
Begin met reanimeren
Wanneer het slachtoffer geen normale ademhaling heeft, moet je beginnen met reanimeren. Plaats je handen in het midden van de borstkast en begin met het geven van borstcompressies. Duw het borstbeen zo’n 5 à 6 centimeter in en doe dit 30 keer. Voer de borstcompressies uit in een tempo van 100-120 herhalingen per minuut.
Beadem 2 keer
Plaats twee vingers onder de kin en til het hoofd weer voorzichtig op. Knijp vervolgens de neus dicht en beadem het slachtoffer twee keer. Adem op een normale manier in en adem binnen één seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Onderbreek voor de beademing de borstcompressies nooit meer dan 10 seconden. Na de beademing geef je weer 30 borstcompressies. Je blijft vervolgens afwisselen tussen het beademen en de borstcompressies.
Gebruik de AED
Wanneer de AED aanwezig is stop je kort met de hart massage. Zorg dat het bovenlijf kort wordt ontbloot en zet de AED aan. Bevestig de elektroden op het bovenlichaam van het slachtoffer en volg de instructies van de AED op. Ga door met reanimeren tot de ambulancemedewerkers ter plekken zijn om het over te nemen.