Het wegennet in Europa heeft het zwaar. Veel autosnelwegen en provinciale wegen lopen tegen het eind van hun capaciteit aan. Op veel plaatsen heb je met een klein incident al te maken met een verkeersinfarct. Onderzoek door onder andere Rijkswaterstaat wees uit dat 80% voorkomen had kunnen worden bij een goede wegrijcontrole.
Helaas geeft de dagelijkse praktijk een negatieve uitkomst waar het die wegrijdcontrole aangaat.
Samen met Rijkswaterstaat werd een training ontwikkeld welke chauffeurs en bedrijven inzicht geven in het belang van een goede doorstroming op onze wegen en het voorkomen van onnodige uitval van transportmiddelen als gevolg van tekortkoming in de wegrijdcontrole. De training richt zich dus op het voorkomen van stilstaande vrachtwagens en met name op de rol die een juiste bandenspanning hierbij speelt. Naar schatting de helft van de ongevallen met vrachtwagens wordt volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek veroorzaakt doordat er iets mis is met de banden.
De training is zeer praktisch opgebouwd. Na een blok van theorie gaan de chauffeurs in groepjes van 3-4 uit een en nemen enkele auto’s in hun wegrijdcontrole mee. Steeds is er één van hen supervisor. De supervisor kijkt of zijn collega’s de juiste handelingen verrichten. Op deze manier wordt er ook gewerkt aan een standaardisering van de controle procedure voorafgaand aan het begin van de werkdag of rit. De wegrijdcontrole en de procedures worden steeds belangrijker doordat chauffeurs steeds minder hun “eigen” voertuig hebben.
De training gaat verder ook in op het op juiste manier aan en afkoppelen van getrokken materieel. Ook dit wordt praktisch beoefend. Het verlies van een aanhangwagen of oplegger heeft meestal als oorzaak het niet volgen van de juiste procedure.
Al met al is deze training een mooie praktische dag waarbij de cursisten niet de hele dag in de klas zitten en alleen hoeven te luisteren en ook iets kunnen doen.