Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers
De Veiligheid Checklist Aannemers is een document dat bedrijven welke voor andere bedrijven gaan werken kan onderscheiden. Het toont dat de veiligheid, gezondheid en milieuaspecten serieus worden nageleefd tijdens werkzaamheden. VCA is een onderdeel voor veilig en bewust werken.
Voor de meeste bedrijven zijn er twee soorten VCA. VCA basis voor operationeel medewerkers VOL-VCA voor leidinggevenden. Aan VCA zitten ook verplichte toolboxsessie’s vast. VCA wordt door diverse aanbieders aangeboden. Ook door het Euro Transport College. Dit kan in een ééndaagse opleiding en waar nodig ook een tweedaagse opleiding. Daarnaast beschikken wij over de mogelijkheid om uw bedrijf te ondersteunen in alle verplichtingen rondom VCA. Wij hebben een eigen Veiligheidskundige. Dit zorgt vaak voor een streepje voor bij veel meer vragende opdrachtgevers.
Waar ontstond VCA?
Zoals vele veiligheidscriteria in de Offshore industrie in Nederland. Doel was het aantal ongevallen en veiligheidsincidenten terug te dringen en daardoor de externe veiligheid te verhogen. Gauw volgde de petrochemie en daarna ook andere sectoren zoals de bouw, hoveniers en installatietechniek.
VCA is niet bij wet verplicht. Het kan wel door opdrachtgevers worden geëist dat opdrachtnemers VCA-gecertificeerd zijn. VCA heeft niks te maken met een statuut voor een bedrijf dat voldaan wordt aan de ARBO wetgeving. Het kan slechts gebruikt worden om beter aan de geldende wetgeving te voldoen.
Niveaus
De VCA-checklist kan op drie manieren gecertificeerd worden. Het onderscheid is één ster, twee sterren of de letter ‘p’. Het twee-sterrencertificaat is met name bedoeld voor hoofdaannemers en bedrijven met meer dan 35 man operationeel personeel. Het één-stercertificaat is geschikt voor bedrijven die niet aan deze criteria voldoen. Zij mogen echter wel opgaan voor de twee sterren. Het p-certificaat is met name bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemie. Deze versie kent meer verplichte vragen.