In Nederland zijn er ongeveer 170.000 mensen die een EHBO cursus hebben gevolgd en aangemeld zijn als burgerhulpverlener. Dit betekent dus dat al deze mensen in staat zijn om iemand te reanimeren en hulp kunnen verlenen wanneer dat nodig is. Naast die 170.000 zijn er ook nog genoeg mensen die niet als burgerhulpverlener staan aangemeld, maar wel in staat zijn om iemand te reanimeren. Wekelijks zijn er in Nederland ongeveer 300 gevallen waar er iemand gereanimeerd moet worden. 80% van deze gevallen gebeurt in een thuissituatie. Het kan dus je eigen familieleden overkomen. In dit soort gevallen is het natuurlijk ontzettend waardevol wanneer je bekend bent met reanimeren. Niet alleen voor jouw familieleden, maar ook voor vreemde die je wellicht ooit hulp kunt bieden. Door te kiezen voor een reanimatie cursus, kun je een steentje bijdragen bij het verhogen van de overlevingskans bij een hartstilstand.
Cursus reanimatie
Reanimatie cursussen zijn niet alleen bedoeld voor individuen, maar ook voor bedrijven zoals een middelbare- of basisscholen, distributiecentra en nog veel meer. Bedrijven kiezen er vaak voor dat er iemand aanwezig moet zijn die deze cursus heeft gevolgd. Zo wordt de kans verhoogt dat andere mensen geholpen kunnen worden en worden sterftegevallen, door middel van een hartstilstand, binnen jouw bedrijf verkleind.
Bij een reanimatiecursus komt zowel het reanimeren als de stappen daar om heen aan bod. Zo bestaat het hele reanimeerproces uit ongeveer 6 stappen:
– Bewustzijn controleren
– 112 (laten) bellen
– Ademhaling controleren
– Abnormale ademhaling: reanimeren
– Beademen
– Mogelijk een AED gebruiken
Dit is natuurlijk een klein overzicht van de stappen die ondernomen moeten worden tijdens het reanimatieproces. Deze stappen worden tijdens de cursus in detail behandeld. Je zal bij deze reanimatie cursus ook zelf oefenen met een dummy en tips en tops krijgen van de professionals die je zullen begeleiden.
Geldigheid reanimatie diploma
Voorheen was het reanimatie diploma één jaar geldig. Sinds 4 januari 2021 is de geldigheid veranderd. Er zit nu geen vervaldatum meer gekoppeld aan jouw diploma. Dat betekent dus ook dat je niet elk jaar een herhaling zal moeten krijgen voor het reanimeren. Het wordt natuurlijk wel aangeraden om elk jaar een opfriscursus te doen. Als je binnen één jaar besluit om een herhalingscursus te doen, zal je een korte training volgen. Besluit je om na één jaar weer een ‘opfriscursus’ te volgen, zal je helaas weer moeten aanschuiven bij de basis reanimatie cursus.
AED Cursus
Een AED is een machine die je gebruikt bij het reanimeren van een persoon. De AED geeft een schok af om zo het hart te stimuleren. De AED is voorzien van twee stickers die op de juist plek bij de desbetreffende persoon geplakt moeten worden. Hierdoor kan de persoon voorzien worden van een stroomschok. Bij een hartstilstand telt natuurlijk elke seconde, dus om leren om te gaan met een AED is absoluut geen overbodige luxe. Heel veel reanimatie cursussen behandelen in veel gevallen ook hoe je een AED moet bedienen. Is dit niet het geval, dan wordt het aangeraden om er een AED cursus bij te volgen.
Reanimatie cursus voor baby’s en kinderen
Wat veel mensen niet weten is dat er wel degelijk een verschil wordt gemaakt tussen het reanimeren van een volwassene en kinderen/baby’s. Om een kind of baby te kunnen reanimeren komt weer een andere techniek kijken. Je zal andere stappen moeten ondernemen. Tijdens deze cursus zullen er ook kinderdummy’s aanwezig zijn, waar je op kan oefenen. Reanimatie van baby’s en kinderen wordt over het algemeen niet verwerkt in een doorsnee reanimatie cursus. Mocht je zelf kinderen hebben, of werk je veel met kinderen, dan wordt het zeker aangeraden om een reanimatie cursus te nemen waar je kinderen en baby’s leert reanimeren.