VCA Basis en VCA Vol

VCA Basis Certificaat

Met een VCA Basis cursus laat je zien kennis te hebben over zowel gezondheid, milieu en veiligheid. Een VCA Basis certificaat staat voor VGM Checklist Aannemers Basisveiligheid. Je bent, door het volgen van de VCA Basis cursus, bekend met onder andere: Arbowet- en regelgeving, het voorkomen van arbeid gerelateerde ongevallen en het herkennen van onveilige situaties. Alle medewerkers moeten beschikken over basiskennis in verband met de veiligheid. Bij levering aan VCA-gecertificeerde bedrijven moet je als bedrijf kunnen aantonen dat de medewerkers in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat. Als je de cursus al eens gedaan hebt maar je VCA is verlopen, dan zal je alsnog opnieuw de cursus moeten volgen.

Doelgroep van een VCA Basis cursus

De doelgroep betreft de operationele medewerkers die werken voor opdrachtgevers die het VCA-certificaat verplicht stellen. Denk hierbij aan medewerkers die laad- en loswerkzaamheden verrichten op terreinen van de (petro-) chemische industrie, zoals personeel van aannemers en constructiebedrijven, kiepautochauffeurs en bijvoorbeeld kraanmachinisten. Dit geldt zowel voor vaste als tijdelijke medewerkers. Zit je in een leidinggevende functie? Dan moet je een VCA Vol cursus volgen, daarover zo meer.

Duur van de opleiding: 1 dag

Inhoud

 • Arbeidsomstandighedenwetgeving
 • Risico’s en preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Brand- en explosiegevaar
 • Elektriciteit
 • Machines en gereedschappen
 • Hijsen en tillen
 • Werken op hoogte
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen.

* Rond het middaguur zal er een lunch worden verzorgd.

Toetsing/examen

Na afloop van de training wordt een VCA Basis cursus examen afgenomen. Bij voldoende beoordeling verkrijg je het certificaat Basisveiligheid VCA. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Ook is het mogelijk een voorleesexamen af te nemen, de examenvragen worden dan voorgelezen door de computer.

Resultaat

Deelnemers doen basiskennis op over veiligheid en krijgen inzicht in alle veiligheidsaspecten betreffende het werken voor VCA-gecertificeerde bedrijven. Ook leren zij fysieke risico’s voorkomen door het inzetten van de juiste PBM’s.

VCA Vol certificaat

Wat is VCA Vol? Met een VCA Vol cursus bewijs je zowel de kennis te hebben over gezondheid, milieu & veiligheid en deze kan toepassen bij jezelf en collega’s aan wie je leiding geeft. Leidinggevenden worden geacht te beschikken over basis kennis ten aanzien van arbeidsveiligheid. Daarnaast moet worden voldaan aan de wettelijke verplichting die de werkgever heeft. Denk hierbij aan voorlichting en instructie geven over de risico’s van de uit te voeren werkzaamheden en hoe deze te beperken. Bij een cursus VCA Vol komt dus niet alleen kijken hoe werkzaamheden veilig uitgevoerd worden maar ook hoe het veilig uitvoeren van werkzaamheden gestimuleerd kan worden bij je medewerkers. Als laatste dienen leidinggevenden toe te zien op naleving van de gegeven veiligheidsinstructies. Als bedrijf is het noodzakelijk bij levering aan VCA-gecertificeerde bedrijven, te kunnen aantonen dat de leidinggevenden in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat voor leidinggevenden. Een VCA Vol cursus is dus niet alleen verplicht maar ook zeker zeer nuttig voor leidinggevenden.

Doelgroep

Leidinggevenden die werken voor opdrachtgevers die het VCA-certificaat verplicht stellen. Bijvoorbeeld voormannen van verhuisploegen, uitvoerders van kraanbedrijven of ploegleiders bij bouw- en installatiebedrijven, afwerkbedrijven en wegvervoer.

Duur opleiding: 1 dag

Inhoud

 • Arbeidsomstandigheden en milieuwetgeving
 • Hoe ontstaat een ongeval?
 • Het bevorderen van veilig werken
 • Veiligheidsprocedures
 • Taakrisicoanalyse
 • Bedrijfsnoodplan
 • Gevarenbronnen
 • Toxicologie

* Rond het middaguur zal er een lunch worden verzorgd.

Toetsing/examen

Na afloop wordt een VCA Vol cursus examen afgenomen. Bij voldoende beoordeling van het examen wordt het certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA verstrekt. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Na die 10 jaar is je VCA verlopen en moet je een nieuw certificaat halen.

Resultaat

Leidinggevende en deelnemers doen basiskennis op over veiligheid en krijgen inzicht in alle veiligheidsaspecten betreffende het werken voor VCA-gecertificeerde bedrijven.

E-learning VCA Basis

Als je te weinig tijd hebt om een of twee dagen een VCA training te volgen is er ook een online alternatief. Schrijf je in voor de VCA Basis cursus met e-learning.
Met deze e-learning bepaal jij zelf wanneer je leert en wanneer je examen doet. De enige voorwaarde is dat je zelf voorafgaande aan de klassikale bijeenkomst begint met het leren van het e-learning materiaal. Daarna kom je drie uur op onze locatie voor de klassikale cursus. Het VCA-examen zal op een nader te plannen datum worden afgenomen. Ondanks dat het online is telt deze E-learning ook als officiële VCA Basis cursus!

Examen

Het VCA examen wordt afgenomen op onze vestiging in Meerssen. Onze vestiging is gelegen aan de A2 en is simpel te bereiken met de auto.
Ook is het mogelijk een voorleesexamen af te nemen, de examenvragen worden dan voorgelezen door de computer.

Benieuwd naar de VCA certificaat kosten? Neem dan even contact met ons op!

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.

  Wat onze klanten over ons zeggen

  Bij Wilco mijn C rijbewijs met code95 gehaald.Super prettig ervaring, Wilco is een goede instructeur, leert je op een fijne manier alles (en meer) voor het examen.Vrachtwagen ook keurig in orde.Team op kantoor ook hele fijne mensen, doen hun uiterste best om alles goed en snel voor je te regelen.Wilco, Monique en Ingrid bedankt!
  J I
  J I
  15:54 24 Apr 23
  Leuk
  Willy Michon
  Willy Michon
  11:01 15 Mar 23
  Door Wilco uitstekend voorbereid op mijn BE examen en door de uitstekend begeleiding ben ik in 1x geslaagd🥳 dankuwel Wilco!!!
  Robbie Schreurs
  Robbie Schreurs
  17:09 20 Jan 23
  Voor C en CE beide keren in 1x geslaagd! Met behulp van Euro transport college (Wilco) kon ik het snel en goed oppakken. Niet alleen voor het examen maar ook voor erna :).Leuke, leerzame en fijne lessen gehad! Zeker een aanrader!!
  UrMoM
  UrMoM
  20:12 09 Jan 23
  Bedankt voor de fijne begeleiding Wilco. Wilco je legt het duidelijk uit, waardoor ik in 1 dag mijn rijbewijs heb behaald. Top! Groetjes Yusuf
  Yusuf Öz
  Yusuf Öz
  17:04 19 Oct 22
  Super leerzame lessen voor het C en CE rijbewijs met zeer goede begeleiding en persoonlijke benadering en ook om je zelf te ontwikkelen! Super bedankt Wilco & het team
  Esmaralda Nijnens
  Esmaralda Nijnens
  17:58 13 Oct 22
  Mijn vrouw en ik zijn beiden geslaagd voor het E rijbewijs! Bedankt Wilco voor deze “bijzondere verrichting” 😉 en voor de goede begeleiding. Top!
  Hans Dierick
  Hans Dierick
  18:29 03 Nov 21
  Deze mensen weten wat lesgeven is! Ze voelen feilloos aan wie er achter het stuur zit en geven les naar de behoeften van de kandidaat! Alles klopt hier en ik kan ze aan iedereen aanbevelen!
  Vera Niessen
  Vera Niessen
  17:57 12 Oct 21
  Geweldige Rijschool!Zeer persoonlijk en top geregeld!
  paul sonnemans
  paul sonnemans
  05:34 23 Jul 21
  Mijn BE rijbewijs gehaald na de leuke en uitdagende lessen van Wilco. Wilco is vakkundig en erg gezellig! Zorgt dat je op ruim voldoende niveau zit voor het examen. Echte aanrader!
  Yannick paulussen
  Yannick paulussen
  12:31 22 Jul 21
  Leuke nascholing code 95
  theo retrae
  theo retrae
  16:59 22 May 21
  Na proeflessen bij verschillende rijscholen, de keuze gemaakt voor Euro Transport College. Persoonlijke aandacht en open sfeer, maakte voor mij de keuze gemakkelijk.De instructeurs nemen je mee in het traject naar het einddoel, klaar stomen voor het C rijexamen. Goed gelukt, eerste keer direct geslaagd.Top en bedankt!
  Ben Brouns
  Ben Brouns
  15:49 05 Jun 20
  Iedereen heel hartelijke dank , vooral mijn instructeur, voor de lessen en het geduld.Als mijn zoon oud genoeg is komt hij zeer zeker bij jullie auto les nemen.grt. Bertil.
  Alfa SZ
  Alfa SZ
  09:19 28 Nov 19
  Hele goede rijschool waar de klant centraal staat. De rij instructeurs hebben veel kennis en bereiden je echt voor op het rijden in de toekomst en niet alleen op een examen. Iedere les was even leuk en er werd telkens gekeken naar mijn aandachtspunten en daar werd aan gewerkt. Zo was iedere les oo mij individueel afgestemd. In een woord top!
  Sid Engelen
  Sid Engelen
  09:28 13 Dec 18
  Super rij instructeurs, ze geven gericht les op je eigen aandachtspunten en hebben alles voor de klant over. Zo zijn ze bijvoorbeeld met mij richting eindhoven gereden om zo snel mogelijk op examen te kunnen gaan.
  Jesse
  Jesse
  00:20 23 Nov 18
  Ik heb het hele traject van van mijn CE rijbewijs bij het Euro Transport College Cordewener doorlopen. De betrokkenheid van het gehele team is hartverwarmend te noemen. Vanaf het eerste moment waren we samen onderweg naar mijn examen.Deze reis was leerzaam, géén overbodige informatie, barstensvol met tips, heerlijk ontspannen, goed gezelschap, voldoende ruimte om vragen te stellen en buitengewoon resultaat gericht.Ik was trots en dankbaar tegelijk toen ik m'n rijbewijs kon gaan ophalen, dat gun ik iedereen.Groet, Raymond Boileau.
  Raymond Boileau
  Raymond Boileau
  11:55 15 Nov 18
  Jullie E-learning module werkt prettig en snel. De inhoud en de manier van vraagstellen sluit perfect aan bij de vragen die het CBR stelt.Hiermee moet iedereen kunnen slagen. Mijn complimenten voor deze werkwijze.
  Bosman Banden Service
  Bosman Banden Service
  13:24 01 Aug 18
  Super rijschool dit is zeker een aanrader voor je toekomstig rijbewijs. Zowel auto als vrachtwagen en ook voor code 95 . Zeer vakkundige instructeurs. Nogmaals dankje wel voor de goede begeleiding.
  Ron Pelz
  Ron Pelz
  19:53 06 Nov 17

  Heb je vragen? Neem contact met ons op!