VCA Basis

VCA Basis Certificaat

Met een VCA Basis cursus laat u zien kennis te hebben van zowel gezondheid, milieu en veiligheid. Een VCA Basis certificaat staat voor ‘Veiligheid Gezondheid Milieu Checklist Aannemers Basisveiligheid’. U bent, door het volgen van de VCA Basis cursus, bekend met onder andere: Arbowet- en regelgeving, het voorkomen van arbeid gerelateerde ongevallen en het herkennen van onveilige situaties. Alle medewerkers moeten beschikken over basiskennis in verband met de veiligheid en dat ook kunnen aantonen d.m.v. bijvoorbeeld van een diploma of certificaat. Bij levering aan VCA-gecertificeerde bedrijven moet u als bedrijf kunnen aantonen dat de medewerkers in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat. Als u de cursus al eens gedaan hebt, maar uw VCA is verlopen, dan zal u alsnog opnieuw de cursus moeten volgen. Lees hier meer over waarom u de VCA basis zou moeten volgen.

Duur van de opleiding: 1 dag

Inhoud

 • Arbeidsomstandighedenwetgeving
 • Risico’s en preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Brand- en explosiegevaar
 • Elektriciteit
 • Machines en gereedschappen
 • Hijsen en tillen
 • Werken op hoogte
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen.

* Rond het middaguur zal er een lunch worden verzorgd.

Toetsing/examen

Na afloop van de training wordt een VCA Basis cursus examen afgenomen. Bij voldoende beoordeling verkrijg u het certificaat Basisveiligheid VCA. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Ook is het mogelijk een voorleesexamen af te nemen, de examenvragen worden dan voorgelezen door de computer.

Resultaat

Deelnemers doen basiskennis op over veiligheid en krijgen inzicht in alle veiligheidsaspecten betreffende het werken voor VCA-gecertificeerde bedrijven. Ook leren zij fysieke risico’s voorkomen door het inzetten van de juiste PBM’s.

Agenda VCA Basis opleidingen

Waarom is het behalen van de VCA Basis relevant?

Het behalen van een VCA Basis is in verschillende industrieën van groot belang. Hier zijn verschillende redenen voor, namelijk:

Veiligheid: Het opleiden van werknemers volgens de VCA Basis-richtlijnen zorgt ervoor dat veiligheidscultuur op de werkvloer wordt verbeterd. Werknemers leren door VCA Basis hoe ze het beste op een veilige manier kunnen handelen in een gevaarlijke situatie. Hierbij leren ze ook hoe gebruik kunnen maken van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Klantvertrouwen: Door werknemers VCA Basis certificaten te laten halen, zorgt u ervoor dat u bij uw klanten een streepje voor heeft. Klanten vinden het namelijk belangrijk dat u zich inzet voor veiligheid en dit handhaaft door het opleiden van gekwalificeerde werknemers.

Wettelijke naleving: In verschillende sectoren is het wettelijk verplicht om aan een VCA-Basis certificering te voldoen. Dit stimuleert dat bedrijven de regelgeving rondom veiligheid en gezondheid op de juiste manier kunnen naleven.

Risicobewustzijn: Werknemers worden door middel van een VCA Basis cursus geleerd om risico’s te herkennen, maar ook om deze te rapporteren. Dit zorgt er onder andere voor dat werknemers proactief zullen handelen om mogelijke gevaren te voorkomen.

Doelgroep van een VCA Basis cursus

De doelgroep betreft de uitvoerende medewerkers die werken voor opdrachtgevers die het VCA-certificaat verplicht stellen. Denk hierbij aan medewerkers die laad- en loswerkzaamheden verrichten op terreinen van de (petro-) chemische industrie, personeel van aannemers en constructiebedrijven, kiepautochauffeurs en bijvoorbeeld kraanmachinisten. Dit geldt zowel voor vaste als tijdelijke medewerkers. Zit u in een leidinggevende functie? Dan moet u een VCA Vol cursus volgen.

E-learning VCA Basis

Als u te weinig tijd heeft om een of twee dagen een VCA training te volgen is er ook een online alternatief. Schrijf u in voor de VCA Basis cursus met e-learning.

Met deze e-learning bepaalt u zelf wanneer u leert en wanneer u examen doet. De enige voorwaarde is dat u zelf voorafgaande aan de klassikale bijeenkomst begint met het leren van het e-learningmateriaal. Daarna komt u drie uur op onze locatie voor de klassikale cursus. Het VCA-examen zal op een nader te plannen datum worden afgenomen. Ondanks dat het online is, telt deze E-learning ook als officiële VCA Basis cursus!

Examen

Het VCA examen wordt afgenomen op onze vestiging in Meerssen. Onze vestiging is gelegen aan de A2 en is simpel te bereiken met de auto.

Benieuwd naar de VCA certificaat kosten? Neem dan even contact met ons op!

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.

  Wat onze klanten over ons zeggen

  Zeer prettige ervaring met dit bedrijf! 10/10
  Didier Partouns
  Didier Partouns
  10:45 15 Jul 23
  Ik ben begin Mei op zoektoch gegaan naar een rijschool om mijn BE rijbewijs te halen. Vanwege de lange wachtrijen in mijn omgeving (Amsterdam) en in de rest van Nederland heb ik wel 40 rijscholen gebelt en uiteindelijk terecht gekomen bij rijschool Euro transport college C.Ik werd begeleid door instructeur Bruce, die mij alles gedetaileerd heeft uitgelegd en was super relaxed in zijn instructies. Vooraf mijn examen heeft hij nog de theorie met mij doorgenomen zodat ik op alles goed was voorbereid.Al met al is Euro transport college C. Een super fijne rijschool die ik aan iedereen zou aanbevelen. Bedankt.
  Julian Smit
  Julian Smit
  16:33 15 Jun 23
  Zeer fijne rijschool t.b.v. Rijbewijs C. Goede en duidelijke lessen die het vertrouwen geven om voorbereid op examen te gaan en in 1x te kunnen slagen!
  Wilco Marx
  Wilco Marx
  08:00 05 Jun 23
  Bij Wilco mijn C rijbewijs met code95 gehaald.Super prettig ervaring, Wilco is een goede instructeur, leert je op een fijne manier alles (en meer) voor het examen.Vrachtwagen ook keurig in orde.Team op kantoor ook hele fijne mensen, doen hun uiterste best om alles goed en snel voor je te regelen.Wilco, Monique en Ingrid bedankt!
  J I
  J I
  15:54 24 Apr 23
  Leuk
  Willy Michon
  Willy Michon
  11:01 15 Mar 23
  Door Wilco uitstekend voorbereid op mijn BE examen en door de uitstekend begeleiding ben ik in 1x geslaagd🥳 dankuwel Wilco!!!
  Robbie Schreurs
  Robbie Schreurs
  17:09 20 Jan 23
  Voor C en CE beide keren in 1x geslaagd! Met behulp van Euro transport college (Wilco) kon ik het snel en goed oppakken. Niet alleen voor het examen maar ook voor erna :).Leuke, leerzame en fijne lessen gehad! Zeker een aanrader!!
  UrMoM
  UrMoM
  20:12 09 Jan 23
  Bedankt voor de fijne begeleiding Wilco. Wilco je legt het duidelijk uit, waardoor ik in 1 dag mijn rijbewijs heb behaald. Top! Groetjes Yusuf
  Yusuf Öz
  Yusuf Öz
  17:04 19 Oct 22
  Super leerzame lessen voor het C en CE rijbewijs met zeer goede begeleiding en persoonlijke benadering en ook om je zelf te ontwikkelen! Super bedankt Wilco & het team
  Esmaralda Nijnens
  Esmaralda Nijnens
  17:58 13 Oct 22
  Mijn vrouw en ik zijn beiden geslaagd voor het E rijbewijs! Bedankt Wilco voor deze “bijzondere verrichting” 😉 en voor de goede begeleiding. Top!
  Hans Dierick
  Hans Dierick
  18:29 03 Nov 21
  Deze mensen weten wat lesgeven is! Ze voelen feilloos aan wie er achter het stuur zit en geven les naar de behoeften van de kandidaat! Alles klopt hier en ik kan ze aan iedereen aanbevelen!
  Vera Niessen
  Vera Niessen
  17:57 12 Oct 21
  Geweldige Rijschool!Zeer persoonlijk en top geregeld!
  paul sonnemans
  paul sonnemans
  05:34 23 Jul 21
  Mijn BE rijbewijs gehaald na de leuke en uitdagende lessen van Wilco. Wilco is vakkundig en erg gezellig! Zorgt dat je op ruim voldoende niveau zit voor het examen. Echte aanrader!
  Yannick paulussen
  Yannick paulussen
  12:31 22 Jul 21
  Leuke nascholing code 95
  theo retrae
  theo retrae
  16:59 22 May 21
  Na proeflessen bij verschillende rijscholen, de keuze gemaakt voor Euro Transport College. Persoonlijke aandacht en open sfeer, maakte voor mij de keuze gemakkelijk.De instructeurs nemen je mee in het traject naar het einddoel, klaar stomen voor het C rijexamen. Goed gelukt, eerste keer direct geslaagd.Top en bedankt!
  Ben Brouns
  Ben Brouns
  15:49 05 Jun 20
  Iedereen heel hartelijke dank , vooral mijn instructeur, voor de lessen en het geduld.Als mijn zoon oud genoeg is komt hij zeer zeker bij jullie auto les nemen.grt. Bertil.
  Alfa SZ
  Alfa SZ
  09:19 28 Nov 19
  Hele goede rijschool waar de klant centraal staat. De rij instructeurs hebben veel kennis en bereiden je echt voor op het rijden in de toekomst en niet alleen op een examen. Iedere les was even leuk en er werd telkens gekeken naar mijn aandachtspunten en daar werd aan gewerkt. Zo was iedere les oo mij individueel afgestemd. In een woord top!
  Sid Engelen
  Sid Engelen
  09:28 13 Dec 18
  Super rij instructeurs, ze geven gericht les op je eigen aandachtspunten en hebben alles voor de klant over. Zo zijn ze bijvoorbeeld met mij richting eindhoven gereden om zo snel mogelijk op examen te kunnen gaan.
  Jesse
  Jesse
  00:20 23 Nov 18
  Ik heb het hele traject van van mijn CE rijbewijs bij het Euro Transport College Cordewener doorlopen. De betrokkenheid van het gehele team is hartverwarmend te noemen. Vanaf het eerste moment waren we samen onderweg naar mijn examen.Deze reis was leerzaam, géén overbodige informatie, barstensvol met tips, heerlijk ontspannen, goed gezelschap, voldoende ruimte om vragen te stellen en buitengewoon resultaat gericht.Ik was trots en dankbaar tegelijk toen ik m'n rijbewijs kon gaan ophalen, dat gun ik iedereen.Groet, Raymond Boileau.
  Raymond Boileau
  Raymond Boileau
  11:55 15 Nov 18
  Jullie E-learning module werkt prettig en snel. De inhoud en de manier van vraagstellen sluit perfect aan bij de vragen die het CBR stelt.Hiermee moet iedereen kunnen slagen. Mijn complimenten voor deze werkwijze.
  Bosman Banden Service
  Bosman Banden Service
  13:24 01 Aug 18
  Super rijschool dit is zeker een aanrader voor je toekomstig rijbewijs. Zowel auto als vrachtwagen en ook voor code 95 . Zeer vakkundige instructeurs. Nogmaals dankje wel voor de goede begeleiding.
  Ron Pelz
  Ron Pelz
  19:53 06 Nov 17

  Heb je vragen? Neem contact met ons op!