BHV ongeluk tijdens werk

VCA cursus Limburg

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Een VCA-cursus is vereist voor het bemachtigen van uw VCA-certificaat. VCA helpt jouw bedrijf om veiligheid, gezondheid, en milieuvriendelijkheid in jouw bedrijf te waarborgen. Het doel van deze training is het aantal ongevallen op de werkvloer te verminderen en te minimaliseren. De VCA-training is van belang voor bedrijven die opereren in risicovolle sectoren. Voorbeelden hiervan zijn medewerkers die laad- en loswerkzaamheden verrichten op terreinen van de (petro-)chemische industrie, personeel van aannemers en constructiebedrijven, kiepautochauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en bijvoorbeeld kraanmachinisten. In de VCA-cursus wordt onderscheid gemaakt tussen de VCA basis cursus en de VCA VOL cursus.

VCA basis cursus Limburg

Alle medewerkers moeten beschikken over basiskennis ten aanzien van veiligheid, gezondheid en milieu. Bij levering aan VCA-gecertificeerde bedrijven, moet je als bedrijf kunnen aantonen dat de medewerkers in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat. De B-VCA, ook wel de VCA basis cursus biedt daar de ideale uitkomst voor. Door het behalen van het certificaat vergroot u niet alleen uw eigen veiligheid, maar ook die van collega’s. Het is ook mogelijk om de VCA basis cursus online te volgen.

Duur van de opleiding op locatie in Limburg: 1 dag
Deze uren tellen tevens mee voor de jaarlijks verplichte nascholing code 95 uren.

Inhoud VCA basis cursus

 • Arbeidsomstandighedenwetgeving
 • Risico’s en preventie
 • Gevaarlijke stoffen (ADR)
 • Brand- en explosiegevaar
 • Elektriciteit
 • Machines en gereedschappen
 • Hijsen en tillen
 • Werken op hoogte
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Rond het middaguur zal er een lunch worden verzorgd.

 

Toetsing en examen na VCA training

Na afloop van de training wordt een examen afgenomen om de opgedane kennis te toetsen. Slaag je voor dit examen, dan bemachtig je het certificaat Basisveiligheid VCA. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Het is tevens ook mogelijk om een voorleesexamen af te nemen, de examenvragen worden dan voorgelezen door de computer.

 

Resultaat

Deelnemers doen basiskennis op over veiligheid en verkrijgen inzicht in alle veiligheidsaspecten betreffende het werken voor VCA-gecertificeerde bedrijven. Ook leren zij fysieke risico’s voorkomen door het inzetten van de juiste PBM’s (Persoonlijke BeschermingsMiddelen).

VCA cursus Maastricht

Wil je meer weten?

VCA VOL cursus Limburg

Ben jij een meewerkend leidinggevende of een ZZP’er? Tijdens de VCA VOL cursus in Limburg leer je hoe jij en jouw medewerkers in veiligheid kunnen werken in een risicovolle omgeving. De VCA VOL cursus duurt twee dagen. De VCA VOL cursus biedt jou alle benodigde handvaten om veilig en gezond te werk te kunnen gaan. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Na het behalen van het certificaat ben jij bekend met de wet- en regelgeving en dien je onveilige situaties op de werkvloer te herkennen, met als doel om arbeidsongevallen te voorkomen.

Daarnaast moet worden voldaan aan de wettelijke verplichting die de werkgever heeft. Deze verplichting betreft voorlichting en instructies geven aan medewerkers over de risico’s van de uit te voeren werkzaamheden en hoe deze te beperken. Als laatste dienen leidinggevenden toe te zien op naleving van de gegeven veiligheidsinstructies. Als bedrijf is het noodzakelijk bij levering aan VCA-gecertificeerde bedrijven, te kunnen aantonen dat de leidinggevenden in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat voor leidinggevenden.

Doelgroep

Leidinggevenden die werken voor opdrachtgevers die het VCA-certificaat verplicht stellen. Bijvoorbeeld voormannen van verhuisploegen, uitvoerders van kraanbedrijven of ploegleiders bij bouw- en installatiebedrijven, afwerkbedrijven en wegvervoer.

Duur van de opleiding: 2 dagen

Inhoud

 • Arbeidsomstandigheden en milieuwetgeving
 • Hoe een ongeval ontstaat
 • Het bevorderen van veilig werken
 • Veiligheidsprocedures
 • Taakrisicoanalyse
 • Bedrijfsnoodplan
 • Gevarenbronnen
 • Toxicologie
 • Rond het middaguur zal er een lunch worden verzorgd.

 

Toetsing en examen na VCA training

Na afloop zal er een examen afgenomen worden. Bij voldoende beoordeling van het examen, wordt het certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA verstrekt. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Resultaat

Leidinggevenden en/of deelnemers doen basiskennis op over veiligheid en krijgen inzicht in alle veiligheidsaspecten betreffende het werken voor VCA-gecertificeerde bedrijven.

Online VCA cursus

Als je te weinig tijd hebt om een volledige dag uit te trekken om een VCA-training te volgen, schrijf je dan in voor de online VCA basis cursus met e-learning.
Met deze e-learning bepaal jij zelf wanneer je leert en wanneer je examen doet. De enige voorwaarde is dat je zelf voorafgaande aan de klassikale bijeenkomst begint met het leren van het e-learning materiaal. Daarna kom je 3 uur op onze locatie voor de klassikale cursus. Het VCA-examen zal op een nader te plannen datum worden afgenomen. Met de VCA cursus online heb je dus meer vrijheid in tijd om het VCA certificaat te bemachtigen.

Examen

 • Het VCA examen wordt afgenomen op onze vestiging in Meerssen, te Limburg.
 • Ook is het mogelijk een voorleesexamen af te nemen, de examenvragen worden dan voorgelezen door de computer.

VCA cursus Maastricht

Wat kost een VCA cursus?

De prijzen voor de VCA cursussen zijn afhankelijk van de duur. Een VCA basis cursus duurt één dag en een VCA VOL cursus duurt twee dagen.

 • VCA basis € 195,00 à 1 dag
 • VCA VOL € 295,00 à 2 dagen

VCA cursus en examen bij Euro Transport College

Onze cursussen worden gegeven door cursusleiders die zelf ook praktijkervaring hebben als CVA specialist. De vragen van voorgangers worden meegenomen in de inhoud van de cursus. Hierdoor biedt deze cursus veel leerzame materie voor de cursisten. Nadat je onze cursus gevolgd hebt, zal er te allen tijde een examen afgenomen worden. Dit examen zal afgenomen worden op onze vestiging in Meerssen.

Wat onze klanten over ons zeggen

 • positive review  Heel erg tevreden! In 1x geslaagd voor mijn C rijbewijs. De lessen waren leuk en vooral leerzaam. Echt een aanrader!

  Maikel Bosch Avatar Maikel Bosch
  September 25, 2018

  5 star review  Het was niet altijd makkelijk, maar vanwege de professionele en toch ontspannen service toch mijn C gehaald.

  Matthijs Pals Avatar Matthijs Pals
  July 30, 2018

  5 star review  Mijn cursus code 95 behaalt door hun vakkundige maar zeker leuke leerzame methode... Aanrader

  Ward Ensing Avatar Ward Ensing
  March 24, 2018
 • positive review  Persoonlijke aandacht, en individuele, persoonsgerichte oplossingen.

  Toin Corten Avatar Toin Corten
  November 3, 2018

  positive review  top service en vakkundigheid !

  Frans Timmermans Avatar Frans Timmermans
  November 9, 2018

  4 star review  Spannende tijd, goede, eerlijke begeleiding gehad waardoor ik weer een mijlpaal bereikt hebt, Richard, Wilco, Math en Monique bedankt voor jullie inzet! Ik heb ook de theorielessen en de code 95 als zeer leerzaam ervaren!

  Baukje Eugene Menten Avatar Baukje Eugene Menten
  November 22, 2017

Heb je vragen? Bel ons gerust op!

Heb je vragen?
Bel ons gerust op!

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.