Wat is een VCA cursus?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het volgen van een VCA cursus is nodig om uiteindelijk uw VCA-certificaat te kunnen bemachtigen. In het bezit zijn van een VCA-certificaat helpt uw bedrijf om veiligheid, gezondheid en duurzaamheid binnen het bedrijf te waarborgen.

De cursus heeft als doel het aantal ongevallen op de werkvloer te verminderen door het risico op onveilig gedrag te verkleinen. Vooral voor bedrijven die werkzaam zijn in risicovolle sectoren is de VCA- training van belang. U leert onder andere meer over VCA borden. In deze cursus wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee soorten VCA cursussen. VCA basis en VCA Vol. Het is ook mogelijk om deze VCA-cursus in Limburg te volgen.

Waarom een VCA cursus bij Euro Transport College?

Decursussen van Euro Transport College worden gegeven door cursusleiders die zelf ook praktijkervaring hebben als VCA specialist. De kennis van deze specialisten en de vragen van voorgangers worden meegenomen in de inhoud van de VCA cursus. Hierdoor biedt deze cursus veel leerzame materie voor de cursisten. Na de VCA cursus zal er te allen tijde een examen afgenomen worden. Dit examen zal afgenomen worden op onze vestiging in Meerssen.

Bekijk onze brochure

Basis cursus VCA

Binnen een VCA-gecertificeerd bedrijf is het belangrijk dat medewerkers beschikken over basiskennis ten aanzien van veiligheid, gezondheid en milieu. Bij het leveren aan VCA-gecertificeerde bedrijven, moet het bedrijf kunnen aantonen dat medewerkers in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat. Het behalen van dit certificaat zorgt niet alleen dat uw eigen veiligheid wordt vergroot, maar ook die van uw collega’s. Hierbij biedt de VCA basis cursus een ideale uitkomst. Tips voor de VCA cursus kunt u op de site oefentoets.com vinden. Er bestaat ook de mogelijkheid om deze basis VCA cursus online te volgen.

Hoelang duurt het volgen van de VCA cursus basis?

Het duurt ongeveer één dag om de VCA dagcursus af te ronden. U kunt dit online of op locatie doen. Bij Euro Transport College bieden wij een uitstekende VCA basis cursus aan op locatie. Hier zorgen wij ervoor dat u klaar bent voor het examen en bij uw eerste examen ook hoge kans van slagen heeft. Het behalen van deze VCA basis cursus telt ook mee voor uw nascholing: vca code 95 uren.

Nascholing code 95

Wat is de inhoud van een VCA basis cursus bij Euro Transport College

De VCA basis cursus bestaat uit een aantal onderdelen. Om u duidelijk te maken wat de VCA cursus inhoudt, ziet u hieronder de VCA checklist van onderdelen die in de cursus worden besproken:

·         Arbeidsomstandighedenwetgeving
·         Risico’s en preventie
·         Gevaarlijke stoffen (ADR)
·         Brand- en explosiegevaar
·         Elektriciteit
·         Machines en gereedschappen
·         Hijsen en tillen
·         Werken op hoogte
·         Persoonlijke beschermingsmiddelen

*Tijdens de cursus zal rond het middaguur een lunch worden verzorgd.

Toetsing en het examen na VCA training

Nadat de cursus is voltooid, wordt er een examen afgenomen bij deelnemers om zo de kennis te toetsen die tijdens de cursus is opgedaan. Wanneer u slaagt voor dit examen, bemachtigt u het certificaat Basisveiligheid VCA. De geldigheid van dit certificaat is 10 jaar. Indien nodig kunt u gebruik maken van een voorleesexamen. Hierbij worden de examenvragen voorgelezen door een computer.

Na het voltooien van dit examen heeft u basis kennis over veiligheid en heeft u meer inzicht verkregen in de veiligheidsaspecten die komen kijken bij het werken voor VCA- gecertificeerde bedrijven. Tenslotte leert u gevaarlijke situaties te voorkomen door gebruik te maken van de juiste PBM’s. (Persoonlijke Beschermingsmiddelen).

Wil je meer weten?

Wanneer moet u een VCA-vol cursus halen?

Als u leidinggevende of ZZP’er bent, bent u verplicht om een VCA VOL cursus online of schriftelijk te behalen. Ook dit kunt u net zoals bij de VCA basis cursus bij Euro Transport College doen. Dit maakt het mogelijk om te leren hoe u en uw medewerkers in veiligheid kunnen werken in risicovolle omgevingen. De VCA VOL cursus duurt twee dagen. Deze cursus duurt dus een dag langer dan de VCA basis cursus. De VCA VOL cursus biedt u alle benodigde handvaten om veilig en gezond te werk te kunnen gaan. Na het behalen van dit certificaat bent u bekend met de wet- en regelgeving en kunt u onveilige situaties op de werkvloer herkennen. Uiteindelijk heeft dit als doel om arbeidsongevallen te voorkomen en te verminderen.

Waarom moet u een VCA-vol cursus behalen?

Wanneer u gaat werken voor een VCA-gecertificeerd bedrijf, dient u te voldoen aan de wettelijke verplichtingen die de werkgever u oplegt. Deze verplichting voor leidinggevenden betreft onder andere het voorlichten en instrueren van medewerkers over risico’s die de werkzaamheden met zich mee brengen. Bovendien moet u in deze rol uitleg geven over hoe risico’s beperkt kunnen worden. Ten slotte dienen leidinggevenden ervoor te zorgen dat gegeven veiligheidsinstructies worden nageleefd. Ook tijdens het leveren aan VCA- gecertificeerde bedrijven dient een leidinggevende aan te kunnen tonen dat hij of zij over een VCA-vol certificaat beschikt.

Duur van de opleiding: 2 dagen

VCA-cursus inhoud tijdens een VCA vol cursus:

 • Arbeidsomstandigheden en milieuwetgeving
 • Hoe een ongeval ontstaat
 • Het bevorderen van veilig werken
 • Veiligheidsprocedures
 • Taakrisicoanalyse
 • Bedrijfsnoodplan
 • Gevarenbronnen
 • Toxicologie

*Rond het middaguur tijdens de cursus zal er een lunch worden verzorgd.

Toetsing en examen na VCA training

Na afloop van deze cursus zal er net zoals bij de VCA basis een examen worden afgenomen. Bij een voldoende beoordeling van het examen ontvangt u het certificaat. Dit certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Het examen heeft als doel basiskennis over veiligheid en bepaalde veiligheidsaspecten op te doen voor het werken binnen VCA-gecertificeerde bedrijven. Leidinggevenden en/of deelnemers doen basiskennis op over veiligheid en krijgen inzicht in alle veiligheidsaspecten betreffende het werken in een leidende rol voor VCA-gecertificeerde bedrijven. Wanneer uw beste beentje, zal de VCA cursus niet moeilijk zijn en kunt u uw examen eenvoudig halen.

Te weinig tijd? Ga voor een online VCA cursus

Heeft u te weinig tijd voor een fysieke cursus? Dan kunt u zich altijd inschrijven voor een online VCA-cursus. De VCA e learning zal u helpen om voor het VCA-examen te leren. Deze VCA cursus e learning van Euro Transport College maakt het mogelijk om zelf te bepalen wanneer u leert en examen doet. U dient wel nog steeds 3 uur op locatie te zijn voor de klassikale cursus en het examen zal daarnaast op een nader te plannen tijdstip worden afgenomen. De VCA cursus via internet geeft u dus meer vrijheid, maar u dient nog steeds naar locatie te komen voor de afronding van de VCA en VCA code 95 cursus.

Hoe veel kost een VCA cursus?

De prijzen voor de VCA cursussen zijn afhankelijk van de duur. Een VCA basis cursus duurt één dag en een VCA VOL cursus duurt twee dagen.
VCA basis € 195,00 à 1 dag
VCA VOL € 295,00 à 2 dagen

Heeft u vragen over de VCA cursus code 95 of over de VCA vol cursus online? Neem dan gerust contact met ons op via de website, wij van Euro Transport College helpen u graag verder.

Code 95

VCA cursus en examen bij Euro Transport College

Onze cursussen worden gegeven door cursusleiders die zelf ook praktijkervaring hebben als VCA specialist. De vragen van voorgangers worden meegenomen in de inhoud van de cursus. Hierdoor biedt deze cursus veel leerzame materie voor de cursisten. Nadat je onze cursus gevolgd hebt, zal er te allen tijde een examen afgenomen worden. Dit examen zal afgenomen worden op onze vestiging in Meerssen.

Bekijk onze brochure

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.

  Wat onze klanten over ons zeggen

  Zeer prettige ervaring met dit bedrijf! 10/10
  Didier Partouns
  Didier Partouns
  10:45 15 Jul 23
  Ik ben begin Mei op zoektoch gegaan naar een rijschool om mijn BE rijbewijs te halen. Vanwege de lange wachtrijen in mijn omgeving (Amsterdam) en in de rest van Nederland heb ik wel 40 rijscholen gebelt en uiteindelijk terecht gekomen bij rijschool Euro transport college C.Ik werd begeleid door instructeur Bruce, die mij alles gedetaileerd heeft uitgelegd en was super relaxed in zijn instructies. Vooraf mijn examen heeft hij nog de theorie met mij doorgenomen zodat ik op alles goed was voorbereid.Al met al is Euro transport college C. Een super fijne rijschool die ik aan iedereen zou aanbevelen. Bedankt.
  Julian Smit
  Julian Smit
  16:33 15 Jun 23
  Zeer fijne rijschool t.b.v. Rijbewijs C. Goede en duidelijke lessen die het vertrouwen geven om voorbereid op examen te gaan en in 1x te kunnen slagen!
  Wilco Marx
  Wilco Marx
  08:00 05 Jun 23
  Bij Wilco mijn C rijbewijs met code95 gehaald.Super prettig ervaring, Wilco is een goede instructeur, leert je op een fijne manier alles (en meer) voor het examen.Vrachtwagen ook keurig in orde.Team op kantoor ook hele fijne mensen, doen hun uiterste best om alles goed en snel voor je te regelen.Wilco, Monique en Ingrid bedankt!
  J I
  J I
  15:54 24 Apr 23
  Leuk
  Willy Michon
  Willy Michon
  11:01 15 Mar 23
  Door Wilco uitstekend voorbereid op mijn BE examen en door de uitstekend begeleiding ben ik in 1x geslaagd🥳 dankuwel Wilco!!!
  Robbie Schreurs
  Robbie Schreurs
  17:09 20 Jan 23
  Voor C en CE beide keren in 1x geslaagd! Met behulp van Euro transport college (Wilco) kon ik het snel en goed oppakken. Niet alleen voor het examen maar ook voor erna :).Leuke, leerzame en fijne lessen gehad! Zeker een aanrader!!
  UrMoM
  UrMoM
  20:12 09 Jan 23
  Bedankt voor de fijne begeleiding Wilco. Wilco je legt het duidelijk uit, waardoor ik in 1 dag mijn rijbewijs heb behaald. Top! Groetjes Yusuf
  Yusuf Öz
  Yusuf Öz
  17:04 19 Oct 22
  Super leerzame lessen voor het C en CE rijbewijs met zeer goede begeleiding en persoonlijke benadering en ook om je zelf te ontwikkelen! Super bedankt Wilco & het team
  Esmaralda Nijnens
  Esmaralda Nijnens
  17:58 13 Oct 22
  Mijn vrouw en ik zijn beiden geslaagd voor het E rijbewijs! Bedankt Wilco voor deze “bijzondere verrichting” 😉 en voor de goede begeleiding. Top!
  Hans Dierick
  Hans Dierick
  18:29 03 Nov 21
  Deze mensen weten wat lesgeven is! Ze voelen feilloos aan wie er achter het stuur zit en geven les naar de behoeften van de kandidaat! Alles klopt hier en ik kan ze aan iedereen aanbevelen!
  Vera Niessen
  Vera Niessen
  17:57 12 Oct 21
  Geweldige Rijschool!Zeer persoonlijk en top geregeld!
  paul sonnemans
  paul sonnemans
  05:34 23 Jul 21
  Mijn BE rijbewijs gehaald na de leuke en uitdagende lessen van Wilco. Wilco is vakkundig en erg gezellig! Zorgt dat je op ruim voldoende niveau zit voor het examen. Echte aanrader!
  Yannick paulussen
  Yannick paulussen
  12:31 22 Jul 21
  Leuke nascholing code 95
  theo retrae
  theo retrae
  16:59 22 May 21
  Na proeflessen bij verschillende rijscholen, de keuze gemaakt voor Euro Transport College. Persoonlijke aandacht en open sfeer, maakte voor mij de keuze gemakkelijk.De instructeurs nemen je mee in het traject naar het einddoel, klaar stomen voor het C rijexamen. Goed gelukt, eerste keer direct geslaagd.Top en bedankt!
  Ben Brouns
  Ben Brouns
  15:49 05 Jun 20
  Iedereen heel hartelijke dank , vooral mijn instructeur, voor de lessen en het geduld.Als mijn zoon oud genoeg is komt hij zeer zeker bij jullie auto les nemen.grt. Bertil.
  Alfa SZ
  Alfa SZ
  09:19 28 Nov 19
  Hele goede rijschool waar de klant centraal staat. De rij instructeurs hebben veel kennis en bereiden je echt voor op het rijden in de toekomst en niet alleen op een examen. Iedere les was even leuk en er werd telkens gekeken naar mijn aandachtspunten en daar werd aan gewerkt. Zo was iedere les oo mij individueel afgestemd. In een woord top!
  Sid Engelen
  Sid Engelen
  09:28 13 Dec 18
  Super rij instructeurs, ze geven gericht les op je eigen aandachtspunten en hebben alles voor de klant over. Zo zijn ze bijvoorbeeld met mij richting eindhoven gereden om zo snel mogelijk op examen te kunnen gaan.
  Jesse
  Jesse
  00:20 23 Nov 18
  Ik heb het hele traject van van mijn CE rijbewijs bij het Euro Transport College Cordewener doorlopen. De betrokkenheid van het gehele team is hartverwarmend te noemen. Vanaf het eerste moment waren we samen onderweg naar mijn examen.Deze reis was leerzaam, géén overbodige informatie, barstensvol met tips, heerlijk ontspannen, goed gezelschap, voldoende ruimte om vragen te stellen en buitengewoon resultaat gericht.Ik was trots en dankbaar tegelijk toen ik m'n rijbewijs kon gaan ophalen, dat gun ik iedereen.Groet, Raymond Boileau.
  Raymond Boileau
  Raymond Boileau
  11:55 15 Nov 18
  Jullie E-learning module werkt prettig en snel. De inhoud en de manier van vraagstellen sluit perfect aan bij de vragen die het CBR stelt.Hiermee moet iedereen kunnen slagen. Mijn complimenten voor deze werkwijze.
  Bosman Banden Service
  Bosman Banden Service
  13:24 01 Aug 18
  Super rijschool dit is zeker een aanrader voor je toekomstig rijbewijs. Zowel auto als vrachtwagen en ook voor code 95 . Zeer vakkundige instructeurs. Nogmaals dankje wel voor de goede begeleiding.
  Ron Pelz
  Ron Pelz
  19:53 06 Nov 17

  Heb je vragen? Neem contact met ons op!